【放工搭緊西鐵嘅你,知唔知點解西鐵咁貴?】

13920864_1088339461231977_1732714948073052074_n.jpg
同一條港鐵,東涌、西鐵兩條線的路程較東鐵短,而新西居民平均收入又不及新東居民,但點解新西人要俾雙倍價錢搭鐵路?

原來當初制訂票價時,西鐵為九鐵所經營,時任九鐵主席 #田北辰 強調九鐵要收回「合理回報」,於是制訂西鐵票價時,九鐵設計了兩個準則︰

A :比巴士收費貴一成;
B :巴士收費加上「時間值」,每節省一分鐘收多兩毫。

於是西鐵沿線居民,便肉隨砧板上,不斷「被加價」、「被雙計」。大家其實有數得計,一程爭十蚊,一日二十蚊,一年就幾千了。開業13年來,西鐵剝削居民的錢,絕對夠曬大家去幾次旅行。

當時,九廣鐵路解釋說西鐵不像東鐵有邊境車費及上蓋物業發展補貼,而西鐵要做到6%的盈利,所以就難免會貴一點了(真係好難為你呀!)。

其實不論九鐵或今日的港鐵,都是公用事業,又有專營優勢,不應以牟利為首要目標。況且合併後,財務不必也不應劃開計算,厚此薄彼。最合理的做法,就是西鐵與東涌綫即時減價至東鐵水平,#全港劃一以哩程為票價標準

關於朱凱廸針對西鐵的見解及政綱,請留意明天啊!

#呃你生活每一程 #田北辰唔搞政治但搞加價 #做實事就係幫西鐵賺錢 #新西居民呢 #新西20朱凱廸
______________
📱Telegram頻道:https://telegram.me/chu_hoi_dick
💪成為戰友:https://goo.gl/wlVQgV
📷Instagram:chuhoidick
💰$999支持朱凱廸:https://goo.gl/N4TbDd
恆生銀行 295-450696-001 (戶口名稱:CHU HOI DICK EDDIE)
💳 PayPal 方式捐款:
https://chuhoidick.wordpress.com/donate/
(PayPal 將收取999元捐款中的41元作手續費,戰友請自行考量)

選舉廣告自行製作 2016年8月12日

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s