【#仲好意思講出嚟 田北辰篤數走數冇咁易】

14188281_1104306859635237_4659967181566807278_o
田北辰原帖:http://goo.gl/2ueFRj

首先感謝田北辰回覆!朱凱廸團隊回應如下:

1. 其實田生計埋羅湖站係擺明取巧的,原Post留言的朋友相信都明白田北辰係做緊一個誤導性的對比。

2. 羅湖站補貼只係應該補貼東鐵?朱凱廸相信全港巿民都不會贊成,新西居民亦難免覺得唔公道,特別係兩者票價不是差少少,而係相差一倍。

3. 港鐵過去七年盈利逾900億,累計票價加幅達16%,壟斷了一個日賺夜賺的專營交通巿場,仲係全港最有優勢的地產發展商。以這種條件來衡量,西鐵和東涌線理應即時減價至東鐵水平,除機鐵外全港劃一以哩程收費!相信大家都會覺得咁先係公道。

4. 田北辰2003年擔任九鐵主席時,東西鐵已是同一間公司,所以佢本人的責任真的不容抵賴。

5. 講到底,田北辰就是將一個公用事業,變成一盤在商言商的生意。2004年有巿民埋怨馬鐵票價太高,田北辰公開話「嫌貴大家可選擇唔搭,鐵路公司唔係社會福利機構」——正是這個做實事的商界保皇黨的真正心聲!

6. 田北辰,請向新西巿民道歉!然後同我地一齊逼港鐵減價啦!

#忍夠了 點解西鐵會咁貴? 田北辰雙計賺盡13年!】http://goo.gl/0UdsoT

#只幫港鐵做實事 #田7果然好7 #唔好以為可以走數 #新西人俾你呃足13年 #仲有面選新西 #計馬場去大圍好唔好 #羅湖你都攞出黎講

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s