【有綠債,東大嶼幾貴都得?——綠債有咩問題簡單兩句】

1 綠債將倍大基本工程儲備基金規模,東大嶼燒錢唔係問題

正如公聽會上論者所言,九七後的21年間,賣地收入一直有波動,基本工程儲備基金的年度開支,自十年前開始,卻有持續升勢。於是,賣地收入,將來其實有相當可能不足以支持基本工程儲備基金,出現差距。如果係有大茶飯要食,差距就更大了。

綠債正好係填補了這個差距,令如東大嶼都會這種數千億的大型基建,財務上沒有顧慮,大白象基建有了這條新財路,更加可去盡。

2 綠債配合國策,明刀明槍夾一帶一路,投資銀行心心眼,與環保及香港巿民無關

上次公聽會多間銀行及金融代表到場支持,正曬,個個都食左誠實豆沙包,講到明係食一帶一路條水,綠色為名,搵銀至真。同埋,機構投資者及公眾投資者的比例係點呢?係咪明益機構投資者?

3 綠債遮蓋了真正問題︰環境保護在香港究竟是甚麼?

氣候變化的所謂應對策略,目前有幾假,山竹應可見一二。無論係都巿化、城巿規劃失敗招致交通時間極長、國際航運、食物哩程方面,全部都係無減碳藍圖可言。

4 法律問題︰綠債是極度不合比例的空頭支票

而家冇人知道綠債會點推行,因為議案根本係空頭支票,俾政府「好大彈性」。財委會批准項目前發債,財委會批准項目後發債,專項發債,指定項目組別發債,非指定項目發債,全部都得,權力極大,與呢個授權極不對稱。除此仲有大量爭議,要講清楚或者大家要睇直播/轉播了(遲啲或者再有啲片~)。

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s