王必敏參選宣言

我係青衣島民王必敏,亦係葵青區區議員。「青衣島民」作為一個成日講社區營造嘅地區組織,我地好想搞好多社區活動,連結街坊鄰舍,好想從日常生活入手,慢慢去提升公民意識,可惜,香港卻極速敗壞;
我們的家,一年間淪落得體無完膚

無恥冷血嘅政權,佢地試圖用威嚇震懾香港人,以為我地會好似上個世紀香港人一樣,會逃避、會罷休、會退讓、會驚!
這個時代的香港人會嗎?

我哋成日聽到「問題喺個『制度』」。呢半年嘅切身經驗話俾我知,喺一個冇牙力嘅區議會入面,原來想推動社區參與、街坊empowerment「充權」,或者只係單單保住用喺社區嘅資源,就已係舉步維艱。什麼是「生活即政治」,民政事務署活生生咁證明畀我地睇!

今次立法會選舉,王必敏決定同 八鄉朱凱廸 Chu Hoi Dick洪福陳樹暉 Chan Shu Fai大嶼小燕 Lantau Siu Yin並肩作戰,除咗因為對35+、議會抗爭嘅睇法一致外,亦係希望將我對社區抗爭嘅想法,帶入今次選舉。

我哋話要榮光香港,究竟要點樣做到?對「青衣島民」嚟講,街坊透過社區參與連結政治運動,由最簡單嘅關注組、街坊福利會、法團⋯⋯,無論係邊個崗位,我哋都要把握每次機會,每寸空間,將現有建制機器入面每條罅隙填滿!

去到2020年當下,我哋再冇條件去講棄守、再無空間退讓。要承認,我哋已經進入全面抗爭時代,希望每個香港人用自己承受到既方式去進行抗爭,唔只喺街頭,唔只喺議會,仲要喺社區上、要喺生活上,才能保護我城自由民權的生存條件。

各位,共業難逃!時代的重擔,無人能一力肩負,在抗爭路上盡力前進,就係我們這輩香港人的命運。

同伴們,走到底!

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
民主派 35+ 公民投票
7月11日及12日 票站待定 將會公布

極權面前 #在地頑抗
#朱凱廸 #陳樹暉 #馮小燕 #王必敏
🅘nstagram @chuhoidick
🅣witter: ChuHoiDick
🅔mail: [email protected]
🅦ebsite: www.chuhoidick.hk

💰選舉眾籌
因選舉條例所限,$1000為最佳,若捐款超過$1000,請聯絡我們處理收據事宜
Hang Sang Bank 295-450696-001 (戶口名稱:CHU HOI DICK EDDIE)
轉數快 ID 0544031

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s